Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

palyazat

www.pafi.hu

Pályázati felhívás

a Mars Society Mars-bázisára kísérletek tervezésére

2008. április 13-26-án a Mars Society utahi (USA) Mars Sivatagi Bázisán (MDRS), egy badland (növényzettől mentes kopáros) területen (leírását lásd itt [pdf]), két héten keresztül egy 6 fős magyar legénység fog szolgálatot teljesíteni. Ez idő alatt terepi és laborkísérleteket végeznek szimulált marsi környezetben.

Ezúton hívjuk fel a magyarországi és határon túli általános és középiskolásokat, BA/BSc képzésben részt vevő egyetemistákat kísérletek tervezésére, melyek a kutatóállomáson végrehajthatóak, és eredményük segítheti egy jövőbeli Mars-expedíció sikerét is.

A következő kategóriákban lehet pályázni:

1. Tudományos kísérletek (biológia, geológia stb.) Olyan kísérleteket várunk, melyek végrehajtására az űrhajósok könnyen betaníthatóak.

2. Az űrhajósok életvitele, feladatai: technológiai / módszertani kísérletek az űrhajósok különféle feladatainak hatékonyabb megoldására, illetve mindennapi munkájuk vagy kikapcsolódásuk hatékonyságának javítására, beleértve porított vagy szárított élelmiszerek felhasználásával  receptjavaslatok készítését is; valamint pszichológiai vagy egyéb feladatok, melyeket az űrhajósoknak kell végrehajtaniuk egyénileg vagy csoportosan.

3.  Műszerek tervezése, építése helyszíni kipróbálásra (a kisebb műszereket a legénység magával viszi Budapestről és a helyszínen próbálja ki.) Tervezhetők olyan kísérletek is, melyek a helyi erőforrásokat használva helyben építhetők meg az űrhajósok által. Tervezhető a helyszínen lévő Husar roverre felszerelhető műszer is, ill. kísérlet a Husar roverre (bővebb információ).

4.  Mese (történet) írása/rajzolása a Mars-bázisról és környezetéről, melyben - pl. födlrajzi nevek segítségével - megelevenedik a bázis és élettelen környezete; a mese feltárja annak történetét, kialakulását, esetleges jövőjét. A legsikerültebb történetek belekerülnek a bázison forgatott film forgatókönyvébe.

A kísérletek, feladatok tervezhetőek a lakóegységben vagy terepen való végrehajtásra is. A  kísérletek földi gravitáción történnek és elvégzésükre legfeljebb 2 hét áll rendelkezésre.
Bármelyik fenti kategória szerint olyan kísérlet, feladat is elfogadható, mely a marsi és földi szakemberek interakciójára épül (e-mail kapcsolatban: pl. az itthoni szakemberek elemzik a marsiak fényképeit, adatai és ennek alapján kérnek további felvételeket, adatokat, pl. egy terület vizsgálatát stb.: ez a pályázó kísérlet alatti munkáját is megkívánhatja.)
A marsi kutatók által feltérképezett terület részletes térképe ill. az adott nap bejárt területről készített fotók, adatok, jelentések folyamatosan fognak frissülni az interneten, párhuzamosan a kutatásokkal.

A kísérletek/műszerek a következő, a helyszínen lévő eszközökhöz tervezhetők.
- lakóegység 6 fő részére, melyet csak szkafanderben lehet elhagyni
- üvegház (növények termesztése)
- csillagvizsgáló
- szkafander
- 4 kerekű terepjárók
- Husar rover (műszerekkel felszerelt kisautó)

A kísérletekről olyan részletes, lépésről lépésre történő leírást kérünk, melyet akár egy nem szakmabeli űrhajós is megért és végre tud hajtani, el tud készíteni. Ezek előzetes megvalósításaira példák a Hunveyor-Husar gyakorló űrszonda modellekkel végzett munkák és terepgyakorlatok.
Amennyiben a pályázó saját műszerét, eszközét kívánja eljuttatni a Mars-bázisra, arról fotót is kérünk mellékelni.

A kiválasztott kísérletek, feladatok bekerülnek a legénység tudományos programjába; a kiválasztott eszközöket a legénység magával viszi a bázisra.

A pályázat elnyerése nem jár pénzjutalommal. Pályázati űrlap nincs; a pályázatokban kérjük a pályázó nevét és elérhetőségét (pl. e-mail) feltüntetni. Közös pályázatok is beadhatók (pl. iskolai osztály). A pályázatokat 1 példányban kérjük beadni papíron (azaz nem eletronikus formában).

A pályamunkákat a pályázó pontos elérhetőségének feltüntetésével 2008. március 17-i postabélyegző-dátummal várjuk a következő címre:
ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport
Bérczi Szaniszló
1117 Budapest
Pázmány Péter sétány 1/A

Bővebb információ: http://planetologia.elte.hu; http://desert.marssociety.org/