Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

HungaroMars-a legénység

HungaroMars 2008 - a legénység

Az MDRS 71-es csapata at első, kizárólag magyar szakemberekből álló legénység, ahol hat fő képviseli hazánkat a szimuláció során. Kutatási programjaik a szkafanderben végzett terepi vizsgálatokra, a lakóegységben folytatott munka elemzésére, az izolált legénység pszichológiai viselkedésére, valamint tevékenységük filmes és írásos dokumentációjára, továbbá a "földi" kutatókkal folytatott kommunikáció vizsgálatára terjed ki.

Mars Desert Research Station Crew 71 (Apr. 13 - Apr. 26, 2008) - All Hungarian Crew - Henrik Hargitai, Organizer


Az MDRS 71. legénysége és földi irányítása
fenti sor: Kereszturi Ákos, Bérczi Szaniszló, Boros-Oláh Mónika, Istenes Zoltán, Muhi András
lenti sor: Hirsch Tibor, Hargitai Henrik, Tepliczky István
 

BOROS-OLÁH Mónika

  

1985-ben születtem Budapesten. A Szent Margit Gimnáziumban érettségiztem informatika-japán szakon. Jelenleg a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szociálpedagógiát hallgatok. 2003 óta foglalkozom csillagászati ismeretterjesztéssel, a Magyar Csillagászati Egyesületnél. Rendszeresen, hetente akár többször végzek csillagászati távcsöves bemutatást a Polaris csillagvizsgálóban, írok csillagászati folyóiratokba, honlapokra, előadásokat tartok az ország különböző pontjain. 2005-től a Meteor című csillagászati folyóirat Szabadszemes rovatának vezetője vagyok. Legfőbb előadói témám a Mars, a legtöbb ismeretterjesztői előadásom a bolygó geológiájával és feltérképezésének történetével foglalkozik.
 

HARGITAI Henrik

 

PhD Földtudományokból, tanársegéd
Születési adatok: 1973. nov. 2, Budapest
Nős, 4 gyermek apja
Működési területek: ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék, ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport, Első Pesti Egyetemi Rádió (felelős szerk.)
Érdeklődési terület: planetáris geomorfológia, bolygótérképezés, természetföldrajzi jövőkutatás, planetáris nevezéktan, kisközösségi rádiózás, médiatörténet, tipográfia, ismeretterjesztés.
Korábbi Mars-szimulációban részvétel: http://www.marssociety.org/MDRS/fs05/crew42/
 
 

HIRSCH Tibor

 
Filmtörténész
Születési hely, év: 1955. május 26. Budapest
Nős, négy gyermeke van:
Balázs: 1984
Kornél: 1985
Johanna: 1994
Máté: 1997
 

Foglakozás: Egyetemi docens, filmesztéta
Munkahelyek:
Jelenleg: ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet
Korábban: ELTE BTK Esztétika Tanszék ill. Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet 1997 - 2004 egyetemi tanársegéd.
Magyar Filmintézet 1981-1996 – tudományos munkatárs
Legmagasabb iskolai végzettség: esztétika PhD. (2002)
Tanulmányok:
ELTE Bölcsészettudományi Kar, magyar, angol és összehasonlító irodalomtörténet szak: 1974-1979
MAFILM Forgatókönyvíró Kollégium 1979-1981
ELTE Esztétika Doktori Iskola 1996-1999

Kutatási területek a Magyar Filmintézet munkatársaként:
Közép-kelet-európai filmes emigráció, televízió-történet, amerikai filmtörténet, science fiction, magyar filmtörténet, magyar animációs film

Kutatási területek az ELTE Esztétika Tanszékén:
Televíziós műsorok, Hollywood: gyártástörténet, filmpolitika, multimédia, Jancsó Miklós életműve, Peter Greenaway életműve

Tanítás:
Magyar és egyetemes filmtörténet: (1989-1997 Vitéz János Tanítóképző Főiskola)
(1991-től Filmművészeti Egyetem)
(1998-1999 Veszprémi Egyetem)
(1994-től ELTE BTK)
Filmelemzés, médiaelemzés, televízió-történet, amerikai film és tömegkultúra, egyéb speciális kollégiumok: (1994-től ELTE BTK)

Külföldi tapasztalat:
Vendégoktató: Edinburgh Napier University 1997-1998
Kolozsvár Babes-Boyai 2000, Sapientia 2007
Előadások, konferencia-meghívások: Szófia 1983, New Castle 1987, Berlin 1988, 1989, 1999, Párizs 1998, Valencia 1993, Amsterdam 2000, Lagow 2003
Fesztivál-zsűritag: Rotterdam 1992, Várna 1996, Tromsö 2007
Kiküldött filmkritikusként: számos európai fesztivál 1982 és 2004 között.

A Magyar Játékfilmszemle Kisjátékfilm Zsűrijének elnöke: 2006
Balázs Béla Díj: 2006
 
 

Dr. Kereszturi Ákos

Dr. Kereszturi Ákos, geológus, hidrológus, földrajz tanár. Kutatóként planteológiával és asztrobiológiával foglalkozik, ezeken belül a Mars idős vízfolyásnyomaival, az egykori felszíni környezet rekonstrukciójával, a bolygó fejlődéstörténetével és a rajta zajló kölcsönhatásokkal, körfolyamatokkal, valamint a mai víz és az élet előfordulási lehetőségével. A Mars mellett az Európa jupiterhold és a Titan szaturnuszhold, valamint a kisbolygók és az üstökösmagok felszínformáit tanulmányozza. Munkáját a Collegium Budapestben, a Magyar Csillagászati Egyesületnél és a Polaris Csillagvizsgálóban végzi. Ismeretterjesztőként csillagászati cikkeket ír, a nagyközönségnek, tanároknak és diákoknak szóló előadásokat, csillagászati rendezvényeket szervez.

Korábbi Mars-szimulációban részvétel: http://www.marssociety.org/MDRS/fs03/crew23/
http://www.marssociety.org/arctic/2004/fm09mobj.asp
 
 

Muhi András Pires

 

(1984) Középiskolai tanulmányaimat a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban kezdtem, és a Szabó Ervin Gimnáziumban fejeztem be. Tizenhat éves koromig futballoztam, tíz évet töltöttem el a Ferencvárosi TC csapatában, egyet a Vasas SC-ben, serdülő és ifjúsági magyar bajnoki címeket szereztem.

Az ELTE filmelmélet és filmtörténet – magyar szakára járnék, de jövő félévig biztosan szüneteltetem tanulmányaimat, mert 2007 júliusától az Inforg Stúdió filmes kurzusának kreatív producerként dolgozom.

Első operatőri munkám a Merzuga - a Szahara küszöbén című dokumentumfilm 2005-ből. Magyarországon a Duna Tv sugározta, emellett szerepelt a Biarritz Film Festival programjában.

2006-ban rendeztem első önálló dokumentumfilmem a Filmteam és az Inforg Stúdió produkciójában, amelyet számos televíziós csatorna (M1, M2, Duna TV, Sport 1, Sport 2) tűzött műsorára. Címe: Magyarfutball, a 91.perc. A 38. Magyar Filmszemlén elnyerte az Országos Diákzsűri különdíját, a Hungaricom háromezer példányban adta ki DVD-n, a Nemzeti Utánpótlás Intézet (NUSI) pedig ezer darabot vásárolt belőle, és oktatási célokra használja fel.
 
 

TEPLICZKY István

 

1961-ben születtem Tatán, a csillagászat, a meteorológia és más fizikai természettudományok gyermekkorom óta érdekelnek. Első csillagászati megfigyeléseimet 1973-ban végeztem, s ez meghatározta történetemet. A '80-as évek elejétől vállaltam szerepet a magyarországi amatőrcsillagászati mozgalom szervezésében, 1991-től a Magyar Csillagászati Egyesület elnökségi tagjává és egyik titkárának választottak. Mindezt nonprofit tevékenységként végzem, fő foglalkozásom számítástechnikai jellegű. A felsoroltak mellett 13 éve rádiós műsorgazda is vagyok Budapest egyik közösségi rádiójában (Fiksz Rádió), csillagászati, környezetvédelmi és zenei témákban. Fontos célomnak tartom a tudományos ismeretterjesztést, népszerűsítést, az összes kínálkozó lehetőség igénybevételével. A Mars analógia kutatóállomáson elsősorban technikai jellegű feladatokat kell megoldanom, ilyen kísérletekben fogok közreműködni.
 
 

HungaroMars - a földi irányítás

Bérczi Szaniszló

Planetológus, a földi irányítás vezetője
 

Istenes Zoltán

A ELTE Informatika Kar docense. Oktatás és kutatási területek: számítógép architektúrák, mesterséges intelligencia, robotika, formális módszerek
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Robotika szakosztály elnöke.
A HungaroMars 2008 mérőműszerek vezérlésének koordinátora.
 

Hegyi Sándor és a Hunveyor-Husar-2 csapat tagjai: Göcze Zoltán (fejlesztőmérnök), Kovács Péter (PTE technika-szamitastechnika szakos, TDK hallgató),Baksa László (PTE technika-szamitastechnika szakos, TDK hallgató)