Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

Tervezett program október 28-ra az I Hunveyor szemináriumra.

Az MTA Geonómiai Tudományos Bizottság/ ELTE Természettudományi Kar, Általános Fizika Tanszék, Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoportja, a MTA X. Osztály Geonómia Bizottságának Meteoritikai és Planetológiai Albizottsága, a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társaság, a Természet és Környezetvédő Tanárok Egyesülete tisztelettel

meghívja Önt

 

a Neumann János Emlékév keretében megrendezésre kerülő

Második Hunveyor Szemináriumra

(A konferencia védnöke: Kovács Kálmán Informatikai és Hirközlési Miniszter)

 

A konferencia 2004 január 22-én az ELTE TTK-n kerül megrendezésre

Budapest XI. ker. Pázmány Péter sétány 1/a. (Északi Tömb), 0.89 terem

(fakultatív továbbképzés matematika, fizika, kémia, technika, földrajz szakos tanároknak)

 

Program

10.30 Megnyitó:

 

Kovács Kálmán, IHM miniszter

Hegyi Sándor: Az űrkutatás és az űrtan oktatása a Hunveyorral.

Kozma László: A számítástechnika és az űrkutatás.

Magyari Béla: A Hunveyor és a MANT.

Patkós Enikő: Az űrkutatás oktatás a Magyar Űrkutatási Iroda tevékenysége

 

12.00       1 óra  ebédszünet.

 

13.00    A Hunveyor építése, műszerei, elektronikája,

 

Pintér Ambrus: Digitális elektronika és Hunveyor-építés a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban

Kovács Zsolt: A Hunveyor-3 építésének tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskolán

Hudoba György: A Hunveyor-4 rendszer és meteorológiai mérései

Tóth Szabolcs: Az autonóm Hunveyor elektronikus rendszere.

Roskó Farkas: Az egyik Hunveyor spektroszkóp építése.

 

15 perc szünet

 

14.30    Mérések és modellezések, kisérletek és szimulációk a Hunveyorral

 

Tóth Albert: Egy ígéretes terepasztal: a hortobágyi szikes terep planetáris jellemzői.

Földi Tivadar: Űrpormérések a Hunveyoron.

Weidinger Tamás: Meteorológia mérések a bugacpusztai terepen.

Hargitai Henrik: Bolygótérképek használata a Hunveyor terepek készítésére.

Bérczi Szaniszló: A Hunveyor mátrix.

 

15.45    Az élő Hunveyor

 

A szünetekben és a konferencia előadásai után hosszabban műszeres bemutatón tevékenykedünk és bemutatjuk a két fölállított Hunveyort és a Husar rovert a sziklákkal borított terepasztalon.

A szeminárium végén a tanárok oktatási segédanyagokat kapnak, melyeket az IHM támogatásával nyomtattunk ki.

 

Budapest, 2004 január 22.

 

Jegyzőkönyv

 

az MTA X. Osztály Geonómiai Tudományos Bizottsága Meteoritikai és Planetológiai Albizottságának 2004 január 22-i üléséről, melyet a Hunveyor csoport 2. Hunveyor Szeminárium elnevezésű, a Neumann Év programjához kapcsolódó konferencia keretében tartott.

 

Jelen vannak: Kovács Kálmán, IHM miniszter, Dr. Kozma László, az ELTE Informatika Kar dékánja, Dr. Almár Iván, az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke, Dr. Kubovics Imre, az MTA Geonómiai Tudományos Bizottság elnöke, Dr. Magyari Béla, a MANT elnöke, Dr. Tóth Albert, a TKTE elnöke, Dr. Bérczi Szaniszló, az Albizottság elnöke, Dr. Cech Vilmos, Dr. Hegyi Sándor, Dr. Hudoba György, Kovács Zsolt Imre, Dr. Kövári Erzsébet, Dr. Mörtl Mária, Dr. Patkós Enikő, Tóth Szabolcs, Roskó Farkas, Dr. Weidinger Tamás, Hargitai Henrik, Imrek Gyula, Maros Gábor, Dr. Vajk István (BME) Varga Tamás Péter, Vass Tamás.

 

Földi Tivadar és Pintér Ambrus tagtársunk kimentését kérte.

 

9-től a Hunveyor csoportok fölszerelték a kiállításra került robotokat: A Hunveyor1-3. (ELTE, BDF), a Hunveyor-2 Husar (PTE) és a Hunveyor-4 (BMF Kandó KFK) szondákat.

 

A konferencia védnöke, Kovács Kálmán IHM miniszter, 1/4 11-kor érkezett, akit Kozma László ELTE IK dékánnal és Magyari Béla MANT elnökkel együtt az Albizottság elnöke fogadott. A Miniszter Úr megtekintette a robotokat és elbeszélgetett az alkotókkal a 0.89-es teremben. Fél 11-kor Kovács Kálmán megnyitja a konferenciát. Hegyi Sándor előadása összefoglalta a Hunveyor program oktatási dimenzióit és a Hunveyor-2 és a Husar-2 építését. Kozma László a modern számítógépes rendszerek összeépítéséről beszélt, Magyari Béla a MANT oktatási programjairól és ezek között helyezte el a Hunveyor programot. Patkós Enikő a MŰI és az ESA oktatási programjait foglalta össze. Az ebédszünetben Vajk Istvánnal, a műegyetemi Robotika Tanszék vezetőjével beszélgettünk.

 

A második részben kerültek sorra az épülő Hunveyorokról szóló előadások: Kovács Zsolt a Hunveyor-3 építéséről és műszereiről beszélt és bemutatta az új talajnedvességmérő készüléket. Hudoba György a Hunveyor-4 építéséről és műszereiről beszélt és bemutatót is tartott az internetre kapcsolt Hunveyor-4-gyel. Tóth Szabolcs a Hunveyor-1 egykori fölállításáról, fedélzeti számítógépének építéséről és elektronikus rendszeréről, Roskó Farkas a Hunveyor-1 spektroszkópjáról beszélt.

 

A kávészünet után Tóth Albert alföldi mikrodomborzati diáit néztük élvezettel, költői szavait hallgattuk igazi örömmel. Weidinger Tamás nagyon érdekes, tömör és gyors összefoglalóját hallgattuk meg a "bugaci Hunveyorról", a mintegy 25 légköri jellemzőt mérő bugacpusztai meteorológiai állomásról. Hargitai Henrik frappáns előadása a bolygótérképezéssel s ennek a Hunveyorral való kapcsolatáról szólt. Bérczi Szaniszló zárta az előadásokat a Hunveyor mátrixszal.

 

Előadások közben is és után is a részvevők kis atlaszokat kaptak, melyek közül a Surveyor-Hunveyor atlaszt az IHM támogatásával nyomtattuk ki, s a sorozatot a MÜI-TP-154 és TP-190-es pályázatok keretében adtuk ki 2001-2003 között. Mindkét támogatónknak ezúton is köszönetet mondunk. Ugyancsak adtunk iskolai könyvtárak részére a Geonómia az ezredfordulón c. kötetből, melyet a Geonómia Albizottság adott ki Dr. Dudich Endre szerkesztésében, és a KAVÜCS Marstérképéből, amelyet Hargitai Henrik szerkesztett.

 

A konferencia összességében jól sikerült. A robotok leszerelése után Tóth Szabolccsal és Roskó Farkassal a jövő keddi (január 27.-i) Hunveyor-1 megbeszélést rögzítettük.

 

 

Budapest, 2004 Január 22.                                                                               Bérczi Szaniszló

                                                                                                                 az Albizottság elnöke

 

2. Hunveyor Szeminárium
(
cikk a Hunveyor 4 weblap alapján)

2004. január 22. Budapest, ELTE TTK 

A HUNVEYOR-1 és a HUNVEYOR-4 gyakorló szondák műkodés közben "bemutatkoztak az MTA X. Osztály Geonómiai Tudományos Bizottsága Meteoritikai és Planetologiai Albizottságának 2004 január 22-i űlésén, melyet a Hunveyor csoport 2. Hunveyor Szeminárium elnevezésű, a Neumann év programjához kapcsolódó konferencia keretében tartott.

A rendezvényen jelen voltak: Kovács Kálmán, IHM miniszter, a konferencia védnőke, Dr. Kozma László, az ELTE Informatika Kar dékánja, Dr. Almár Iván, az űrkutatási Tudományos Tanács elnőke, Dr. Kubovics Imre, az MTA Geonómiai Tudományos Bizottság elnőke, Dr. Magyari Béla, a MANT elnőke, Dr. Tóth Albert, a TKTE elnőke, Dr. Bérczi Szaniszló, az Albizottság elnőke.

A Miniszter Úr megtekintette a robotokat és elbeszélgetett az alkotókkal a 0.89-es teremben. Fél 11-kor Kovács Kálmán megnyitotta a konferenciát, ezt követően Hegyi Sándor előadása összefoglalta a Hunveyor program oktatási dimenzióit és a Hunveyor-2 és a Husar-2 építését. Kozma László a modern számítógépes rendszerek összeépítéséről beszélt, Magyari Béla a MANT oktatási programjairól és ezek között helyezte el a Hunveyor programot. Patkós Enikő a M?I és az ESA oktatási programjait foglalta össze. Az ebédszünetben Vajk Istvánnal, a műegyetemi Robotika Tanszék vezetőjével beszélgettünk.

A második részben kerültek sorra az épülő Hunveyorokról szóló előadások: Kovács Zsolt a Hunveyor-3 építéséről és mószereiről beszélt és bemutatta az új talajnedvességmérő készüléket. Hudoba György a Hunveyor-4 építéséről és mószereiről beszélt és bemutatót is tartott az internetre kapcsolt Hunveyor-4-gyel, míg Sáfár Attila a meteorologiai állomást ismertette a több kérdést is feltéve, a technikai részletek iránt érdeklődő közönségnek. Tóth Szabolcs a Hunveyor-1 egykori fölállításáról, fedélzeti számítógépének építéséről és elektronikus rendszeréről, Roska Farkas a Hunveyor-1 spektroszkópjáről beszélt.

A kávészünet után Tóth Albert alföldi mikrodomborzati diáit nézték élvezettel, költői szavait hallgattuk igazi örömmel. Weidinger Tamás nagyon érdekes, tömör és gyors összefoglalóját hallgattuk meg a "bugaci Hunveyorról", a mintegy 25 légköri jellemzőt mér? bugacpusztai meteorológiai állomásról. Hargitai Henrik frappáns előadása a bolygótérképezéssel s ennek a Hunveyorral való kapcsolatáról szólt. Az előadásokat Bérczi Szaniszló zárta a Hunveyor mátrixszal." Forrás

***

 

A C.enter cikke:
Kovács Kálmán miniszter a Második Hunveyor Szemináriumon

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter beszédet mond a Második Hunveyor Szemináriumon. 

A Hunveroy gyakorló és kísérleti űrszonda, melyet tanárok és diákok közösen építenek. Építése 1997-ben indult az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, ahol a programot hosszú ideig a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Informatika és Általános Technika Tanszékén működő űrkutató csoporttal karöltve végezték. 2000 végén bekapcsolódott a munkába a Berzsenyi Dániel Főiskola Technika Tanszéke is, és ma már építi a Hunveyor-4-et a székesfehérvári Kandó Kálmán Műszaki Főiskola űrkutató csoportja is. 

A Szeminárium célja, a Hunveyor és az általa nyújtott oktatási lehetőségek bemutatása. 

A Hunveyorról további információkat a http://planetologia.elte.hu/hunveyor.phtml talál. 

A Szeminárium kezdési időpontja: 2004. január 22. (csütörtök) 10.30 óra 

Helyszíne: ELTE TTK (Budapest, XI. ker. Pázmány Péter sétány 1/a. 089-es terem) 
 

A rendezvény programja

10.30 Megnyitó: Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 
Hegyi Sándor: Az űrkutatás és az űrtan oktatása a Hunveyorral
Kozma László: A számítástechnika és az űrkutatás 
Magyari Béla: A Hunveyor és a MANT 
Both Előd: Az űrkutatás oktatás a Magyar Űrkutatási Iroda tevékenysége 

12.00 1 óra ebédszünet. 

13.00 A Hunveyor építése, műszerei, elektronikája, 
Pintér Ambrus: Digitális elektronika és Hunveyor-építés a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban 
Kovács
Zsolt: A Hunveyor-3 építésének tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskolán 

Hudoba György: A Hunveyor-4 rendszer és meteorológiai mérései 
Tóth Szabolcs: Az autonom Hunveyor elektronikus rendszere 
Roskó Farkas: Spektroszkóp 

15 perc szünet 

14.30 Mérések és modellezések, kisérIetek és szimulációk a Hunveyorral 
Tóth Albert: Egy ígéretes terepasztal: a hortobágyi szikes terep planetáris jellemzői 
Földi Tivadar: Űrpormérések a Hunveyoron 
Weidinger Tamás: Meteorológia mérések a bugacpusztai terepen 
Hargitai Henrik: Bolygótérképek használata a Hunveyor terepek készítésére
Bérczi Szaniszló: A Hunveyor mátrix 

15.45 Az élő Hunveyor 
Műszeres bemutatón a két fölállított Hunveyor bemutatása