Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

Űrkutatás és geometria

ŰRKUTATÁS ÉS GEOMETRIA (Szimmetria Csoport)

Ez a legfiatalabb csoportunk. Egyik vizsgálati területe az, hogyan lehet a Hunveyor építése során fölmerült tervezésnél geometriai ismereteket hasznosítani. Egy másik terület a számítógépes interaktiv grafika fölhasználása az űrszonda szerkezet ill. távlatokban az űrállomáshoz kapcsolódó térbeli alakzatok, szerkezetek tervezésében. Ezekről a munkáinkról már néhány nemzetközi és hazai publikációnk is született. Ezek közül a két legfontosabb a Houstonban megrendezett 32. Holdi és Planetáris Konferencián elfogadott közleményünk (link). Több közleményünk megjelent a HyperSpace című japán lapban is.
 A geometria és a számítógépes grafika módszereit a kozmikus térben történő mozgások ábrázolására, (például az űrállomás térbeli modellezésével kapcsolatos térbeli tevékenységek megjelenítésére) is használjuk, ilyen oktatási programot is fejlesztünk.
Összefoglaló munkát is készítünk az Űrkutatás és a Geometria kapcsolatának a bemutatására a Naprendszer kutatásokat és az űrszondákkal végzett anyagvizsgálatokat bemutató atlasz sorozatunkban, ahol a negyedik kötet lesz az Űrkutatás és Geometria című kis atlasz.

A Kis Atlasz sorozatról
 

Irodalom

Cellular Automata

Bérczi Szaniszló: On the earlier occurences of the cm type nets and wallpapaer patterns in ornamental arts of Central Eurasia

Kabai, S., Bérczi, Sz. (2006): SPACE STATIONS CONSTRUCTION BY MATHEMATICA: INTERACTIVE PROGRAMS TO USE THE DOUBLE ROLE OF THE GOLDEN RHOMBOHEDRA MODULES (THE CRYSTALLOGRAPHY OF A SPACE STATION). Lunar and Planetary Science XXXVII, #1121.pdf
http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2006/pdf/1121.pdf
 
 
 


Surveyor-Hunveyor mozgatható Mathematica demonstráció (Kabai Sándor)
 

Luna orosz holdszonda mozgatható Mathematica demonstráció (Kabai Sándor)
 

Humbleweed mozgatható Mathematica demonstráció (Kabai Sándor)
Ez a H-ördögszekér egyik tervezete.
 


Egyfajta parabola-antenna kinyitási mód Mathematica demonstráció (Kabai Sándor)