Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

Bolygókutatás: KAVÜCS Planetológiai Kör

PLANETOLÓGIA KÖR:

A Naprendszer égitestjeinek geomorfológiáját kutatja és a felszíni térképezés kérdéseivel foglalkozik. Egyik kiemelt kutatási területünk a Naprendszernek és égitestjeinek evolúciója.

Tagok: Bérczi Szaniszló, Illés Erzsébet, Kereszturi Ákos, Sik András, Simon Tamás, Hargitai Henrik

Az elmúlt években a Naprendszer égitestjeinek felszínét tanulmányoztuk. Előadássorozatot indítottunk az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszéke keretei között a Planetológia témakörben. A csoport tagjai egyénileg is több munkával részt vettek az LPI/ NASA LPSC konferenciáin.
Összefoglaló munkát is készítettünk a vizsgálatainkban tanulmányozott nagyobb égitestfelszínekről a Naprendszert bemutató atlasz sorozatunkban. Ennek harmadik kötete a Bolygótestek atlasza című munka, mely bemutatja a főbb kőzetbolygókat és jeges holdakat, valamint a Naprendszer kisebb égitestjeit. Vázolja a főbb felszínformáló folyamatokat, modellezi az égitesteken lejátszódó érdekesebb folyamatokat, s összehasonlítási anyagot mutat be az olyan közös felszíni folyamatokhoz, mintl a körkörös medencék képződése, a vulkanizmus, a tektonikus folyamatok, a káosz területek megjelenése vagy az égitestfelszíni kőzettestek térképezése. A Naprendszer anyagait bemutató atlasz sorozatunknak ez a kötete is jól használható majd a közép- és felsőoktatásban is.

Konferencia
Planetológia és a Naprendszer kozmokémiája - konferencia az ELTE-n (2009.09.05.)
(A
Planetológiai és Űrtudományi Munkabizottság / Veszprémi Akadémiai Bizottság szervezésében)

Kiadvány:


Publikációk