Cikkek

Magunkról

Publikációink

Kurzusok

KIADVÁNYAINK

DVD | Videó | Hang

Oktatási segédanyagok

Térképek

Magyar kutatás
HungaroMars2008


Hunveyor, Husar
Gyakorló űrszondák


BESZÁMOLÓK
MTA-JSPS beszámoló

ADATBÁZISOK
Io hegyei adatbázis

Marsi klímadiagramok adatbázis

Tanárképzés | Szótárak

Extrák
Nyomtatható verzió

Planetologia

Pille
A Pille nevű dózismérőt ma már a Nemzetközi Űrállomáson is használják, de először Farkas Bertalan útján volt a világűrben.

Ezt az első PILLE nevű termolumineszcens dózismérő kiértékelő készüléket a KFKI Sugárvédelmi Főosztályán 1978-1980 között fejlesztette ki egy fejlesztő csapat.
Ennek tagjai a következőek voltak:

         Szabó Béla fejlesztő villamosmérnők,
         Vágvölgyi Jenő fejlesztő villamosmérnők,
         Szabó Péter Pál fizikus,
         Fehér István vegyész,
         Deme Sándor  villamosmérnök,
         Csőke Antal mechanikai tervező.

A 90-es években született meg a második generációs Pille műszer, mely ma az ISS-en repülo
Ennek főkonstruktőre, egyik tervezője és menedzsere Apáthy István volt.

(Forrás: Szabó Péter Pál, Apáthy István)
 Hír a Pilléről
    A tudományos felszerelés részeként egy magyar műszert is magával visz a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból a tervek szerint csütörtökön útnak induló Discovery űrrepülőgép; a Pille sugárdózismérő lesz az első magyar berendezés, amely feljut a nemzetközi űrállomásra.
    Az MTA Atomenergia Kutatóintézetben készített Pille az űrhajóst érő, elsősorban a töltött részecskék által okozott sugárterhelés mérésére szolgáló műszer. A magyar berendezés a NASA kérésére kerül fel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, ahol a kutatólaboratóriumban a biológiai kísérletekben fellépő dózisterhelés mérésére használják majd.
    Az ISS repülésének következő szakaszában csak azt ellenőrzik, hogy az ötven darab érzékeny dózismérő "túlélte-e" a felbocsátás okozta mechanikus megterhelést. A Pille üzembe állítása májusban várható. A Pille mérőfejei az űrhajó, űrállomás belsejében bárhol elhelyezhetők, de az űrruhára erősítve a kozmonauták űrsétára is magukkal vihetik.
    Hasonló elven működő berendezéseket sokfelé alkalmaznak a Földön is, a Pille azonban kis mérete, tömege és roppant csekély áramfogyasztása miatt különösen alkalmas a világűrbeli használatra. A Pille földi változatával végzik például a Paksi Atomerőműben a környezeti sugárterhelés ellenőrzését.A Pille műszer már több alkalommal járt a világűrben. Az első készülékkel Farkas Bertalan végzett méréseket 1980-ban, a Szaljut-6 űrállomáson.
(Hír forrása)